Mijn reis door Australië

2009 – Australië, dat ook wel ‘land down under’ wordt genoemd. Een land, een continent waar je kunt verdwalen in de outback, waar je kunt genieten van de mooie stranden, waar je prachtige stadswandelingen kunt maken in de grote steden, waar de kangoeros je vrolijk voorbij springen. Een land, een continent met veel mogelijkheden waar ik na 4 maanden Zuid-Amerika heel erg naar uit keek.Zeg nooit “dit doen we later wel” tijdens een bijzondere reis, want de kans is groot dat je er niet meer heen gaat. Dit overkwam ons in Australië, ons plan om een jaar lang te werken en rond te trekken, resulteerde uiteindelijk maar in 4 maanden, waardoor we helaas niet meer terugkwamen op de plekken, die wij nog graag wilden bezoeken.

Van Sidney naar Byron Bay

Onze reis begon in Sydney, een mooie, levendige stad met prachtige stranden. Na vier maanden door Zuid-Amerika gereisd te hebben, hebben wij extra van deze stranden genoten. In Sydney kochten wij een tot mini-van omgebouwd bestelbusje om hiermee door Australië te toeren. Een vooraf gemaakt plan qua route hadden wij niet, de route was afhankelijk van de plekken waar wij werk hoopten te vinden. Helaas was dat voor ons, als koppel, niet zo makkelijk.

Vanuit Sydney rijden wij via de Pacific HWY 1 richting Byron Bay. Onderweg komen wij een bord van het Australian Reptile Park tegen. Een leuk kleinschalig park waar je een goed idee krijgt van welke diersoorten er in Australië leven. Voordat wij uiteindelijk in Byron Bay aankomen stoppen wij nog in Swansea, dat aan Lake Macquarie ligt, en in Arrawarra. De campings zijn ruimtelijk en hebben alle benodigde voorzieningen. In Byron Bay gaan wij een kijkje nemen bij het Cape Byron Lighthouse, dat de meest oostelijke punt van Australië is. Wanneer het goed weer is, is de kans op het spotten van walvissen en dolfijnen groot. Mooie strandwandelingen maken is zeker een aanrader. Ook een aanrader is het om te lopen naar The Pass voor een mooi uitzicht over Main Beach en Belojil Beach.

Sydney vanaf de ferry

Op zoek naar werk

Ook al zijn wij net begonnen aan onze reis door Australië wordt het toch nu wel eens tijd om een poging te wagen ergens te kunnen werken om onze bankrekening aan te vullen. Wij rijden naar Warwick en Lismore, maar helaas tevergeeft. Wij bellen met een vriend en gelukkig heeft hij werk voor ons in Alstonville bij Prime Flowers. Dit bedrijf is in 1995 klein begonnen en heeft zich in de jaren ontwikkeld tot een belangrijke Lelie, Iris en Foliage kweker, die de groot- en detailhandel aan de oostkust van Australië beleverd.

Hier mogen wij vier weken bloemen plukken, waarvan ik zelf twee weken. Iedere dag om 05.30 uur gaat de wekker en rijden wij naar Prime Flowers om ons aan te melden voor onze werkdag. Iedere dag staan er velden vol Blue Magic en Telstar bloemen op ons te wachten om geplukt te worden. Het zijn dagen van 11 à 12 uur bestaande uit het plukken van de bloemen, het op lengtes knippen van de stengels en het bundelen van de juiste aantallen. Na de middagpauze is het tijd voor de 2e ronde. En dit doen wij dag in dag uit.

Op jacht

Bij Prime Flowers leren wij Cathy kennen, een vriendelijk dame die daar al jaren werkt. Regelmatig gaat zij met haar man en een ander echtpaar naar Bingara voor een jachtweekend. Het gebied waarin Bingara ligt, kan heel erg droog zijn, waardoor gras een schaarste is. De boeren hebben het gras hard nodig voor hun vee, maar wanneer het gras door andere dieren tot aan de wortel wordt opgegeten, wil de boer dat daar iets aan gedaan wordt. Met onze camper rijden wij achter twee SUV’s aan, maar door ons tempo komen wij later aan dan zij normaal gesproken in Bingara arriveren. Dat maakt voor ons evenwel niets uit, want wat een prachtige route is het om van Alstonville naar Binagara te rijden. De volgende dag begint voor ons een nieuw avontuur, maar voor Cathy en de anderen is het een noodzakelijke bezigheid, die zij meerdere keren per jaar uitvoeren.

Wat staat er op ons te wachten

Met twee man in de SUV en drie op de laadklep, samen met enkele honden, gaan we op pad. Emile en ik hebben geen idee wat ons te wachten staat, maar dat verandert al snel wanneer de auto binnen 3 minuten in een bepaalde positie wordt neergezet. Een jachtgeweer komt uit het raam te voorschijn en actie blijft niet lang uit. Een hert staat oog in oog met een stier, maar helaas was de stier het laatste dat het hert zag die dag.Zo rijden wij in de ochtend, middag en avond over een groot gedeelte van de grond, dat de boer toebehoort, opzoek naar wat zij ongedierte noemen. Emile en ik slapen in onze camper, elektriciteit en stromend water zijn er niet. Een WC is er wel, maar dat is niet meer dan een WC-pot welke ergens achter een boom is neergezet. Voordat je deze gebruikt, eerst even met een stokje de spinnen weg halen, werd ons geadviseerd. Het was een bizarre, maar bijzondere belevenis. Wat zij hier in Australië ‘ongedierte’ noemen, vinden wij prachtige dieren om naar te kijken, maar ik heb wel begrip voor hun standpunt, alleen…. wij verstaan onder ongedierte heel wat anders.

Jillaroo Iris

Emile vertrekt samen met de anderen weer naar Alstonville om daar nog twee weken bloemen te plukken. Mijn plannen voor die twee weken liggen in Bingara. Bij het bekijken van alle series van McLeod’s Daughters is voor mij het plan ontstaan om een Jillaroo cursus te volgen. Twee weken voor cowgirl spelen, echt te gek! Iedere dag paardrijden, leren hoe ik een hoefijzer moet slaan, kalveren moet oormerken, hekken repareren en cattle mustering. Cattle mustering is het samenbrengen van het vee naar een nieuwe locatie of terug naar de boerderij. Verder is het interessant om te zien hoe jonge paarden ingebroken worden. Dit houdt in dat het paard het e.e.a. geleerd krijgt om zo binnen een paar weken berijdbaar te zijn. Deze twee super leuke, gezellige, maar ook vermoeiende weken sloten we af met een avondje bingo tussen de lokale bevolking.
Voor iedereen die dit graag een keer wilt meemaken; Ga het zeker doen!

••••Op naar Brisbane

Emile haalt mij op om onze reis door Australië voort te zetten. Vanuit Bingara rijden wij met een stop in Brunswick door naar Brisbane. Daar ontmoeten wij onze vriend Peter, die wij in Ecuador hebben leren kennen. Hij brengt ons naar Mount Coot-tha, waar wij een prachtig uitzicht hebben over de stad. De volgende dag gaan Emile en ik met de ferry naar het city centre en dwalen met een kopje thee in ons handen door de mooie Botanic Gardens. Via de Goodwill Bridge lopen wij naar South Bank Parklands, een groot park met o.a. een zwembad, picknicktafels en bbq’s, fiets- en wandelpaden, speeltuinen. Voor elk wat wils.

Wanneer je in de buurt bent van Brisbane is een bezoek aan Daisy Hill Koala Centre zeker een aanrader. Dit is een informatiecentrum over koala’s en het ligt in het Daisy Hill Conservation Park. Naast het bezoeken van het informatiecentrum kan je mooie wandelingen maken in de hoop dat je daar ook koala’s kunt spotten.

•••••••Op naar Hervey Bay

We nemen afscheid van Peter en vertrekken met onze camper naar Australia Zoo van de bekende Steve Irwin. Vol verwachting betalen wij 50 AUD per persoon, maar helaas blijkt onze verwachting toch te groot te zijn. De dierentuin is kleiner dan wij ons voorgesteld hadden en overal moest je extra voor betalen. Misschien zijn wij wel verwend met alle mooie dierentuinen in Nederland.

Via Gimpie en Tin Can Bay rijden wij verder naar Hervey Bay. Een leuke en gezellige plaats met o.a. verschillende stranden, parkjes en de Botanic Gardens. Hervey Bay is een perfecte plek om een uitstap te maken naar Fraser Island en om humpback whales te bewonderen op de Koraalzee.

Voor onze humpback whale tour worden wij bij onze camping opgehaald en naar de haven gebracht. Hier geeft de kapitein meteen aan dat het erg schommelig kan zijn op het water en dat je mag besluiten om niet mee te gaan. Ik had een pilletje tegen zeeziekte genomen, dus wij stappen zeker aan boord. In totaal zien wij 8 à 9 humpbacks in het water spelen. Wanneer een mannetje in de buurt komt van een moeder en kind, dan gaat het feest echt beginnen. Er wordt gesprongen en met de vinnen hard op het water geslagen. Wat een geweldige belevenis op het water.

Australisch biertje

Voor bierliefhebbers is XXXX Gold Tour zeker een aanrader. Drink je geen bier, koop dan wel een kaartje alsof je bier gaat drinken, want het kopen van frisdrank is goedkoper dan een biertje. En op jouw entreekaart kunnen de bierliefhebbers een paar extra biertjes drinken. Het is een leuke rondleiding en geeft je een goede indruk hoe dit bekende biermerk in Australië wordt geproduceerd.

Humback-Whale-Australie

Fraser Island

De volgende dag worden wij door een 4WD bus opgehaald om vervolgens met een ferry/pont naar Moon Point op Fraser Island aan te komen. Onze eerste stop op dit grootste zandeiland ter wereld is Eli Creek. Dit is de grootste kreek aan de oostkust van Fraser Island en deze stort elk uur tot wel 4 miljoen liter helder, zoet water in de oceaan. Een populaire plek voor een picknick, plons in het water of een wandeling over de boardwalk.

Een andere bezienswaardigheid op dit zandeiland is het Maheno Shipwreck, een schip dat in het jaar 1905 gebouwd is in Schotland en diende als ziekenhuis tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door een cycloon kreeg dit schip op 9 juli 1935 zijn laatste rustplaats op Fraser Island.

 

Fraser Island dag 2

Wij sluiten deze eerste dag op Fraser Island af met een bezoek aan Indian Head. Dit is het meest oostelijke punt van het eiland. Een prachtige wandeling maken wij hier en worden getrakteerd op dolfijnen, pijlstaartroggen en scholen vissen.

De volgende dag vertrekken wij na een saai ontbijt naar Lake Wabby, een meer dat omringd is met zandduinen. Je bent wel even bezig om boven te komen, maar zeker de moeite waard, want wat een mooi uitzicht. In het meer zelf kan heerlijk gezwommen worden. Helaas hebben we maar 1 uur om van al dit moois te mogen genieten, maar wetende dat we na de lunch naar Lake Birrabeen gaan maakt het Lake Wabby achter ons laten iets makkelijker. Hier genieten wij weer van een uur relaxen aan een prachtig meer. Met dit laatste bezoek eindigt ons bezoek aan een prachtig Fraser Island. De dingo’s, die hier leven, hebben wij helaas niet mogen spotten, wie weet ergens anders in Australië.

 

Waar zijn nu die jobs in Australië?

Onze reis gaat verder naar Bundaberg, in de Lonely Planet staat dat dit de plek is wanneer je werkt zoekt. Bij het informatiecentrum ontvangen wij verschillende adressen, echter 1 bureau is dicht en 2 bestaan niet meer. Een goede start van onze zoektocht naar werk zeg ik dan. Bij verschillende hostels was ook geen werk en de boeren wachten met smacht op de regen, waardoor er voor ons op dit moment ook niets te doen is. Om die reden besluiten we een bezoek te brengen aan de Bundaberg Rum fabriek, Hoewel wij beiden absoluut geen rumliefhebbers, maar toch.

In de buurt van Rockhampton zijn we naar de Capricorn Caves geweest, dit zijn één van de grootste, particuliere grottensystemen van Australië. Helaas was de groep zo groot, dat wij de gids niet konden verstaan met zijn uitleg over deze steenbokgrotten. Na dit bezoek vertrekken wij meteen naar het kleine plaatsje Kuttabul voor een overnachting. Op de camping is een kleine maar perfecte keuken en er staat een TV; na het eten genieten van een movienight.

 

 

The Whitsundays van Australië

Eindelijk komen wij aan in Airlie Beach. Vanuit hier kan je met veel aanbieders met een tour mee naar de The Whitsunday eilanden. Wij besluiten om met een tour mee te gaan, waardoor we meer te zien krijgen dan om op 1 plek te verblijven. Op het moment dat wij met deze tour meegaan, blijkt helaas dat het weer niet optimaal is waardoor wij geen mooi zicht hebben op de eilanden, die wij onderweg tegenkomen.

Uiteindelijk wordt de boot voor anker gelegd en mogen wij het water in om te snorkelen. Ik ben altijd terughoudend met zwemmen in open water, maar oké, toch spring ik in het helder blauwe water. Wauw, wat een onderwaterwereld! Veel koraal, veel verschillende vissen, die erg dichtbij komen zodra er voer voor je gezicht gegooid wordt. Na de lunch vertrekken we naar een punt waar we met een rubberen boot naar de kust worden gebracht. Vanuit hier kunnen we naar Hill Inlet Lookout lopen en hebben een prachtig uitzicht over Hill Inlet en Whitehaven Beach. Op het strand genieten wij nog van dit prachtige natuurverschijnsel.